ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» διοργάνωσαν Μαθητικό Διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Μαθαίνω και δημιουργώ για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα». Ο διαγωνισμός είχε την έγκριση του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν μέσα από τα έργα των μαθητών να μελετηθεί και να αναδειχθεί το έργο του Ιπποκράτη (Ιατρική, βότανα, διατροφή κλπ) καθώς και η σχέση του με την πόλη της Λάρισας.

Το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη επισκέφτηκαν εκπαιδευτικοί σχολείων του Νομού Λάρισας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Χατζημίχου και της κ. Οικονομάκη, υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολουθώντας την διαδρομή των σχολείων που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» επισκέφτηκαν το μνημείο του Ιπποκράτη και στη συνέχεια τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον κήπο του Αλκαζάρ απέναντι από το μνημείο. Εκεί συμβολικά αγκάλιασαν φυτά του Ιπποκράτη που βρίσκονται σε μία από τις νησίδες της Συλλογής.
Στο τέλος της διαδρομής συνάντησαν ένα άλλο κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης μας. Είναι οι προτομές που βρίσκονται στην είσοδο του πάρκου του Αλκαζάρ (Εμμανουήλ Μανουσάκης, Επαμεινώνδας Φαρμακίδης, Παύλος Μελάς, Αθανάσιος Διάκος).

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μελέτη και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου και τη σύνδεση του με την πόλη της Λάρισας δημιούργησαν μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από το μνημείο του Ιπποκράτη.
Έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά να μελετούν και να προβάλλουν το έργο του μεγάλου αυτού γιατρού της αρχαιότητας που έζησε και πέθανε στη Λάρισα.
Την αγκαλιά αυτή θέλουν να την αφιερώσουν στον δημιουργό του εμβληματικού έργου του Ιπποκράτη στη Λάρισα κ. Γεώργιο Καλακαλλά και στη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη του μνημείου αρχίατρου Δημήτριου Παλιούρα.


Επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη οι μαθητές του Δ2 τμήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Χρήστος Αλεξίου και κ. Ξανθή Μπαμπάνη. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και τον πρόεδρο του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" για το έργο του Ιπποκράτη , τη διαμονή και το τέλος της ζωής του. Περισσότεροι από 700 μαθητές από 15 σχολεία της Λάρισας επισκέφθηκαν το σχολικό έτος 2015-16, το μνημείο του Ιπποκράτη.

Τα δύο Νηπιαγωγεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη. Στο χώρο του μουσείου οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προτομές που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος γλύπτης κ. Γ. Καλακαλλάς καθώς και άλλα εκθέματα του μουσείου πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου μας (Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα")είναι η μελέτη, έρευνα και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου. Ο Ιπποκράτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης και περιέγραψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποίησε. Το σχολικό έτος 2015-16 οι περισσότεροι μαθητές που μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» ανέπτυξαν δράσεις σχετικές με τα βότανα. Αρκετοί μικροί βοτανικοί κήποι αναπτύχθηκαν στα σχολεία και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με τον δάσκαλό τους κ. Γιαννη Γούλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο, το μουσείο του Ιπποκράτη και τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον χώρο του πάρκου του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας επισκέφτηκαν το μουσείο του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16 οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα τοπικής ιστορίας και ειδικότερα με το μνημείο του Ιπποκράτη . Μετά την περιήγησή των μαθητών στο μουσείο έγινε συζήτηση για τα εκθέματα, την ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί από τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» πραγματοποιήθηκε μια σειρά επισκέψεων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από Τρίτη 9/2/2016 έως και Παρασκευή 12/2/2016 και συμμετείχαν σε αυτές πάνω από 400 μαθητές 11 σχολείων .
Στο Τμήμα Ιατρικής υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος, η κ. Α. Κοντογιάννη, Προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος και η κ. Α. Βλάχου, Διοικητική Υπάλληλος του Τμήματος.

Στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας με θέμα "Γνωρίζω τα Μουσεία της πόλης μου" οι μαθητές της Α2 Τάξης επισκέφτηκαν το Μνημείο - Μουσείο του Ιπποκράτη στην ομώνυμη συνοικία. Ο Ιπποκράτης, ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Κω, και ήλθε στη Λάρισα όπου άσκησε για χρόνια την Ιατρική και αναπαύτηκε για πάντα στη λαρισαϊκή γη. Εδώ και χρόνια κατασκευάστηκε στην πόλη Μνημείο- Κενοτάφιο με Μουσειακό χώρο.
Τελευταία, χάρη στην κινητοποίηση σχολείων της πόλης (μεταξύ των οποίων και του 1ου Γυμνασίου) έγινε προσπάθεια η Ιπποκρατική ιδέα να αναδειχθεί και πάλι στην πόλη. Έτσι, ιδρύθηκε και ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" που δραστηριοποιείται σχετικά.
Οι μαθητές που επισκέφτηκαν το Μουσείο ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια, ενώ προηγουμένως οι συνοδοί καθηγήτριες κκ Ζησοπούλου και Αμπελαργά ξενάγησαν τους μαθητές και στον Βοτανικό κήπο με τα ιπποκρατικά φυτά.

Για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Λάρισας έκαναν μάθημα στο Μνημείο του Ιπποκράτη, όπου ως γνωστόν επαναλειτουργεί μουσειακός χώρος.

Σημαντική πράγματι στιγμή που σίγουρα θα έκανε υπερήφανο μια μορφή της ιστορίας της σύγχρονης Λάρισας, τον εμπνευστή του μνημείου – μουσείου, τον αείμνηστο γενικό αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα.

Η ένταξη του μνημείου - μουσείου του Ιπποκράτη στη ζωή και τις δράσεις της Ιατρικής Σχολής Λάρισας είναι το αποτέλεσμα πρώτον της θέλησης του προέδρου της κ. Γιάννη Στεφανίδη να προβάλλει την ιπποκρατική ιδέα στη Λάρισα, και, δεύτερον, του δραστήριου Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» που ιδρύθηκε ακριβώς για να κάνει το ιπποκρατικό κίνημα υπόθεση όλων των φορέων της πόλης.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του μαθήματος στο Μνημείο έπαιξε και ο καθηγητήγς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σγάντζος ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί με τους φοιτητές του το κενοτάφιο και να πραγματοποιηθεί εκεί ένα από τα μαθήματα της Ιστορίας της Ιατρικής. Οι φοιτητές γνώρισαν έτσι μια άλλη εικόνα της Ιστορίας της Ιατρικής όπως αυτή απεικονίζεται στο υλικό το οποίο είχε συλλέξει ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του μνημείου αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας και στις προτομές που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς.

Μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν το μνημείο του Ιπποκράτη. Τους μαθητές υποδέχθηκαν φοιτητές της Ιατρικής – μέλη του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και ο πρόεδρος του Συλλόγου. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου έγινε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία της Ιατρικής, από τον Ασκληπιό, την Υγεία και τον Ιπποκράτη μέχρι τον Φλέμινγκ και τον Παπανικολάου. Οι φοιτητές (Κωνσταντίνος Ανάργυρος, Θοδωρής Μυλωνάς και Γιώργος Γεωργόπουλος) παρουσίασαν με κατανοητό τρόπο εκθέματα του μουσείου που αφορούν την Ιατρική. Οι μαθητές υλοποίησαν μια δραστηριότητα από το εκπαιδευτικό υλικό του Συλλόγου.
Τα μικρότερα παιδιά μετά από προετοιμασία από την δασκάλα τους κ. Ελένη Σπυράκη, απήγγειλαν κείμενα από τους Αφορισμούς του Ιπποκράτη. Στην περιοχή που ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας έζησε και πέθανε ακούστηκαν ξανά τα σοφά λόγια του.
Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Τσιτσιλή Όλγα, Μπότη Ευαγγελία, Γκιτέρσου Αθανασία, Οικονόμου Αλέξιος, Τσουμάνη Μαρία και Σπυράκη Ελένη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος e Twinning που υλοποιείται στο  Νηπιαγωγείο μας με θέμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 56ου Νηπιαγωγείου Λάρισας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19-11-2015  επίσκεψη στο Μουσείο - Μνημείο του Ιπποκράτη και στο Βοτανικό Κήπο στο Αλκαζάρ. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το άγαλμα του Ιπποκράτη που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος γλύπτης κ. Γ. Καλακαλλάς καθώς και όλα τα εκθέματα του μουσείου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Βοτανικό Κήπο όπου με τη βοήθεια του κ. Χριστοδούλου γνώρισαν διάφορα είδη φυτών και ιδιαίτερα τα βότανα τα οποία ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε για την θεραπεία των ασθενών του. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο και στον Βοτανικό Κήπο όπως και οι επόμενες που θα γίνουν στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διαχρονικό Μουσείο υποστηρίζονται από τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Πριν αποχωρήσουν οι μικροί μαθητές τοποθέτησαν πινακίδες - τις οποίες είχαν ετοιμάσει στο σχολείο τους - στο χώρο του Βοτανικού Κήπου με τις οποίες παροτρύνουν τους επισκέπτες να προσέχουν, να αγαπάνε τα φυτά και να μην τα καταστρέφουν.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Τσιάνα Βίκυ, Τζήκα Ιωάννα, Λιούτα Παναγιώτα, Κοντογιάννη Βασιλική, Νικολαϊδου Σiμέλα και η Σχολική Σύμβουλος της 11ης Περιφέρειας κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου.

Οι μαθητές της Στ’ Τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη που βρίσκεται στη συνοικία τους. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου γνώρισαν το έργο του Ιπποκράτη αλλά και την προσπάθεια που έγινε με τη δημιουργία του μνημείου για να μάθουμε ότι ο μεγάλος αυτός γιατρός της αρχαιότητας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα όπου και πέθανε.

Δύο από τους μαθητές απήγγειλαν τον όρκο του Ιπποκράτη. Η απαγγελία έγινε με τους μαθητές να διαβάζουν τον όρκο από τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται τοποθετημένη απέναντι από την είσοδο του μουσείου. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του μουσείου Δημήτριος Παλιούρας πήρε την πρωτοβουλία να καθιερωθεί ο όρκος στις περισσότερες Σχολές Ιατρικής της Ελλάδας. Είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο ορκίζονται απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Μετά την περιήγηση των μαθητών στο μουσείο έγινε συζήτηση για τα εκθέματα. Στη συνέχεια οι μαθητές υλοποίησαν μια βιωματική δραστηριότητα που προτείνεται από τον Συλλόγο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Για την υλοποίηση της δραστηριότητας συνεργάστηκαν οι δάσκαλοί τους Κατερίνα Βολίδου, Αποστόλης Καλέμας, Γιάννης Παπάζογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα παιδιά του 1ου και 26ου νηπιαγωγείου Λάρισας επισκέφτηκαν το μνημείο του Ιπποκράτη και τον μουσειακό χώρο που βρίσκεται κάτω από τον ανδριάντα του Ιπποκράτη. Τα δυο νηπιαγωγεία βρίσκονται στη συνοικία του Ιπποκράτη και σε μικρή απόσταση από το μνημείο. Οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα εκθέματα του μουσείου στα παιδιά. Για πρώτη φορά τη φετινή σχολική χρονιά μετά από αίτημα του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» ο Δήμος Λαρισαίων τοποθέτησε θρανία και καρέκλες. Έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να καθίσουν και να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς για ότι γνώρισαν στη μικρή περιήγησή τους στο κόσμο του πατέρα της Ιατρικής που έδωσε και το όνομά του στην συνοικία τους.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Χαλιαμπάλιας και φοιτητές του τμήματος από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι φοιτητές Κωνσταντίνος Ανάργυρος και Θοδωρής Μυλωνάς οι οποίοι είναι μέλη του Συλλόγου πρόκειται να μελετήσουν τα εκθέματα του μουσείου που αφορούν την Ιατρική Επιστήμη έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην μελέτη, την έρευνα και την προβολή του έργου του Ιπποκράτη.

Οι νηπιαγωγοί που συνόδευαν τα παιδιά είναι η Στυλιανή Ρούστα και η Ιωάννα Φάππα από το 1ο και Αρετή Φούντα από το 26ο Νηπιαγωγείο.

Το μνημείο – μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα άνοιξε ξανά τις πόρτες του και γέμισε από τις φωνές και τον ενθουσιασμό μικρών μαθητών δύο Δημοτικών Σχολείων της πόλης. Οι μαθητές των Β΄1 και Γ΄ τάξεων του 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας επέλεξαν να ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης με τη ζωή και το έργο του πατέρα της ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο Μουσείο του Ιπποκράτη, απέναντι από τον κήπο του Αλκαζάρ.Τους μαθητές περίμενε στο μουσείο – μνημείο ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας.

Οι μαθητές είδαν τις προτομές του γνωστού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά, τις επιγραφές και τα δημοσιεύματα σχετικά με την ιστορία του Ιπποκράτη και του μνημείου του στη Λάρισα. Έμαθαν αρκετά για την ιατρική και την συμβολή του Ιπποκράτη στην επιστημονική της εξέλιξη. Επίσης, εντυπωσιάστηκαν από τα σημεία του όρκου του, τις σημαντικές φράσεις που είπε (αφορισμοί) και την αναπαράσταση της ταφόπλακάς του, που βρέθηκε κοντά στην πόλη. Η τελευταία αποδεικνύει ότι η ζωή του πατέρα της Ιατρικής τελείωσε στη Λάρισα.

Τα τμήματα συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Καΐπη Γραμματή και Σταμούλης Βλάνδος.

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ