Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Παιδής και Ρώσοι μπλόγκερ επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια για τα εκθέματα του μουσείου καθώς και για τους επιφανείς πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ (πρεσβευτές, υπουργούς, κοσμοναύτες, γιατρούς) οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το μνημείο και το μουσείο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αναμνηστικά των επισκέψεων υπάρχουν σε επιτύχια μαρμάρινη πλάκα καθώς και στο βιβλίο επισκέψεων του μουσείου.

Μέλη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα . Ο πρόεδρος κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και η ταμίας κ. Νάνσυ Γκιτέρσου του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» τους υποδέχτηκαν και τους παρουσίασαν τα εκθέματα του μουσείου καθώς και στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.

Τι συνδέει άραγε τον Ιπποκράτη με το μέλι; Τι είχε ανακαλύψει ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας; Τα ερωτήματα αυτά ανέλαβαν να διερευνήσουν από κοινού ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Λάρισας που είχαν πρόσφατα συνεργασία με σκοπό να αναδείξουν την αξία της
ιπποκρατικής διατροφής. Όπως είναι γνωστό ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα όπου και πέθανε. Σημαντική είναι η μαρτυρία ενός γιατρού από την Έφεσο, του Σωρανού, ο οποίος επισκέφτηκε τη Λάρισα τον 2ο μ.Χ. αιώνα και αναφέρει στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη: «τέθαπταιδέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης και δεικνυται άχρι δεϋροτό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

Η ανάδειξη του μουσειακού χώρου του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ και διάδοση του ιατρικού του έργου του ήταν τα κύρια αντικείμενα της συνάντησης, που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Δ.Σ του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Ο πρόεδρος κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και τα μέλη του συλλόγου, ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη για τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου που είναι, η προβολή και η ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης της Λάρισας, καθώς και η αξιοποίηση του μνημείου και η επαναλειτουργία του μουσείου του Αλκαζάρ, προκειμένου να αναδειχτεί σε πόλο έλξης, έμπνευσης και δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό τόσο της Λάρισας, όσο και των επισκεπτών της πόλης. Στα πλαίσια υλοποίησης των ανωτέρω στόχων θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο κ. Κ. Αγοραστός αφού συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου για την προσπάθεια που κάνουν σημείωσε τα εξής: «Το έργο του σπουδαίου αυτού πατέρα της σύγχρονης ιατρικής όπως αποκαλείται είναι τεράστιο και άγνωστο στους περισσοτέρους. Η προσφορά του στην ιατρική επιστήμη είναι αναμφίβολη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την μελέτη και την ανάδειξη του έργου αυτού, έτσι ώστε το ευρύ κοινό να γίνει κοινωνός της συνεισφοράς του Ιπποκράτη ο οποίος έδρασε και απεβίωσε στην Λάρισα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη εκ μέρους του συλλόγου ο αντιπρόεδρος κ. Βλάνδος Σταμούλης, η γενικός Γραμματέας κ. Παπαδημητρίου Άρτεμις, η ταμίας Γκιτέρσου Νάνσυ, και τα μέλη του ΔΣ κ. Κοντογιάννη Ρίτα, και κ. Δαρούσης Κώστας.

Πραγματοποιήθηκε στις 7-12-2015, συνάντηση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας & Αστικών Υποδομών κ. Δημήτρη Μαβίδη με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», συνοδευόμενο από μέλη αρχιτέκτονες μηχανικούς. Μετά την ενημέρωση του Αντιδημάρχου για τις τελευταίες δραστηριότητες του Συλλόγου και για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των σχολείων που επισκέφθηκαν πρόσφατα το μνημείο του Ιπποκράτη, συζητήθηκαν οι προοπτικές επανάχρησης  του κενοταφίου. Προτάθηκε η διαμόρφωση και η μόνιμη λειτουργία του εσωτερικού χώρου με σεβασμό στο χαρακτήρα του κενοταφίου και με αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος αρχειακού και μουσειακού υλικού ώστε να καταστεί επισκέψιμος όχι μόνο από τους μαθητές, αλλά από όλους τους πολίτες της Λάρισας . Επίσης συζητήθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου καθώς και η καλύτερη λειτουργική συσχέτιση με το γειτονικό πάρκο Αλκαζάρ.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας επισκέφτηκαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σδρόλια και την υπεύθυνη της έκθεσης του μουσείου κ. Κατακούτα με θέμα τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνδεσης των εκθεμάτων του μουσείου με το έργο του Ιπποκράτη και την περίοδο που ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας έζησε στη Λάρισα. Από μια πρώτη εκτίμηση προκύπτει ότι υπάρχουν εκθέματα στο Διαχρονικό Μουσείο τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που επεξεργάζεται ο Σύλλογος με κεντρικό άξονα τη ζωή και έργο του Ιπποκράτη. Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ευχαρίστησαν τις υπευθύνους του μουσείου για την ενημέρωση και τη συνεργασία.

Τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νο Γιαννακόπουλο επισκέφτηκε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Ιωάννης  Στεφανίδης και  συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο επιστημονικών φορέων της πόλης μας.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Χαλιαμπάλιας ο οποίος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Σύλλογος και ιδιαίτερα τον προγραμματισμό μιας επιστημονικής ημερίδας που θα αφορά την αναμόρφωση του μουσειακού χώρου που βρίσκεται στο μνημείο του Ιπποκράτη, τον Απρίλιο.

Ο κ. Γιαννακόπουλος υποσχέθηκε να στηρίξει την προσπάθεια να αναδειχθεί η Λάρισα «Ιπποκρατική πόλη» μαζί με τους άλλους φορείς της πόλης που συστρατεύονται προς την κατεύθυνση  αυτή.

Το Τμήμα Ιατρικής έχει αγκαλιάσει από την αρχή και στηρίζει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της «Ιπποκρατικής Ιδέας» στην Λάρισα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έχει εδώ και δεκαετίες δείξει ενδιαφέρον για το έργο του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας του οποίου φέρει και το όνομά του.

Η κοινή προσπάθεια για την προβολή για τη σύνδεση της πόλης όπου έζησε και πέθανε ο Ιπποκράτης θα εξειδικευτεί με κοινές δράσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη και έρευνα του έργου του Ιπποκράτη και κυρίως στην επίδρασή του στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Στεφανίδης εξέθεσε θέματα του Τμήματος Ιατρικής και ευχαρίστησε το κ. Καλογιάννη για  την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου κυρίως στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου της Ιατρικής στη Βιόπολη.

Η προγραμματισμένη συνάντηση έγινε παρουσία του προέδρου του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρ. Χαλιαμπάλια, ο οποίος από τη σειρά του έθεσε θέματα που αφορούν τον συντονισμό των δράσεων για την ανάπτυξη της Ιπποκρατικής Ιδέας στη Λάρισα.

Ειδικότερα συζητήθηκε η συνδιοργάνωση από τον σύλλογο "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα", το Τμήμα Ιατρικής και τον Δήμο Λαρισαίων μιας «Ιπποκράτειας» ημερίδας στην πόλη της Λάρισας και η αναμόρφωση του μουσειακού χώρου που βρίσκεται στο μνημείο του Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λαρισαίων και τις υπηρεσίες του Δήμου για τις ενέργειες τους για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του  χώρου.

Την Τετάρτη 9/9/2015 στο γραφείο του προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Ι. Στεφανίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου μας. Η προβολή και η ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης της Λάρισας είναι μεταξύ των βασικών σκοπών του Συλλόγου, τους οποίους εξέθεσε ο πρόεδρος κ. Ρ. Χαλιαμπάλιας, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Στεφανίδης, υποσχέθηκε τη συμπαράσταση του Τμήματος Ιατρικής και τη σύμπραξη στην όλη προσπάθεια του συλλόγου. Η σύμπραξη αυτή, παράλληλα και με τη βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων, θα συνίσταται σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή ανάδειξη του ιπποκρατικού έργου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός του προέδρου του Συλλόγου και τα μέλη κ.κ. Στ. Βλάνδος, Κ. Δαρούσης, Αλ. Καλέσης και Αρ. Κοντογιάννη.

Μέλη του συλλόγου μας επισκέφτηκαν το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη. Τα μέλη ενημέρωσαν τον κ. Καλογιάννη  για  τους σκοπούς του συλλόγου. Από τη πλευρά του ο κ. Καλογιάννης υποσχέθηκε την συμπαράσταση του Δήμου στο έργο του συλλόγου. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και τα μέλη κ.κ. Αργυρώ Ευθυμιάδου και Κώστας Δαρούσης Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2015.

Στα πλαίσια του 7ου  Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου 2015 στη Λάρισα έγινε παρουσίαση του Συλλόγου από τον πρόεδρο κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια. Το θέμα του συνεδρίου ήταν : «Θεσσαλικός Πολιτισμός και Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες». Η διεγαγωγή του συνεδρίου έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή φορέων του απόδημου ελληνισμού της Θεσσαλίας απ’ όλη την υφήλιο.